Diepenbrock herleeft

In de hal van Gezondheidshuis en Buurtplein De Componist hangt een schilderij. Groot. Indrukwekkend. De man op het doek kijkt met een bedachtzame blik over de ruimte heen, alsof hij iets weet wat anderen vergeten zijn.


Het is Alphons Diepenbrock,  componist, denker, dichter. Zijn naam leeft voort in de Diepenbrocklaan, en nu ook in het Gezondheidshuis en Buurtplein die naar hem zijn vernoemd. Maar sinds kort lijkt zijn aanwezigheid sterker dan ooit.

 
Sinds de aankondiging van "Muziek in De Componist" gebeuren er vreemde dingen. Een buurtbewoner hoorde ‘s avonds laat een zachte harpmelodie in de lege zaal. Een vrijwilliger ontdekte dat de temperatuur bij het schilderij plots een graadje lager ligt dan elders. En tijdens het stemmen van een dwarsfluit viel het licht kort uit — waarna het instrument zonder hulp een zuivere toon liet klinken.
 
De bewoners lachen het weg. “Diepenbrock laat weer van zich horen,” zeggen ze dan, met een mengeling van ontzag en plezier. En misschien ís het ook zo. Misschien voelt de componist zich weer thuis, nu muziek weer klinkt waar zijn naam leeft.
 
Op zondagmiddag 13 april wordt het eerste muziekevenement gehouden: Klassiek in De Componist. Harpmuziek en dwarsfluit vullen de ruimte met klanken die Diepenbrock zelf had kunnen componeren — dromerig, verstild, en vol emotie.
 
Kom luisteren. Kom voelen hoe muziek herinneringen tot leven wekt. Misschien hoor je zelf wel iets bijzonders. Misschien kijkt Diepenbrock even goedkeurend toe, daar vanaf het doek. Want sommige muziek, ook van andere componisten, raakt zo diep… dat zelfs het verleden antwoord geeft.